Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(51)
Forma i typ
Książki
(51)
Poradniki i przewodniki
(39)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Proza
(3)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(43)
wypożyczone
(11)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia główna
(28)
Oddział dla dzieci
(4)
Filia w Chociczy
(16)
Filia w Boguszynie
(7)
Autor
Anger Joanna
(3)
Guziak Maria Goretti
(3)
Krzyżanek Joanna
(3)
Wiewiurka Zenon
(3)
Piszczek Anna (polonistka)
(2)
Badi Francesca
(1)
Bielecka Jadwiga
(1)
Bone Emily
(1)
Bui Andrew
(1)
Bulsiewicz Will
(1)
Busi Omar
(1)
Caputa Jolanta
(1)
Chojnacka Sylwia
(1)
Chorążyczewska Tamara
(1)
Cieśla-Szymańska Dominika (1975- )
(1)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(1)
Davis William (1957- )
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Dymek Marta
(1)
Edwards Laura
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Giaufret Benedetta
(1)
Graham Karen
(1)
Gubała Katarzyna
(1)
Gąsiorowska Wanda
(1)
Hejmej Przemysław
(1)
Ingels Darin
(1)
Jakubowska-Vorbrich Zuzanna
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Jas-Baran Marta
(1)
Kmieć-Krzewniak Katarzyna (1984- )
(1)
Krawczyk Marta
(1)
Krzyżanek Joanna. Ignaś Ziółko gotuje
(1)
Krzyżanek Joanna. Ignaś Ziółko gotuje!
(1)
Kłoskowska Irena
(1)
Lewandowska Agata
(1)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(1)
Lewiński Piotr
(1)
Linowski Dominik
(1)
Lis Hanna
(1)
Lis Paweł
(1)
Lutz Kim
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Marciniewicz Katarzyna
(1)
Mileńko Maria
(1)
Miller Max (1983- )
(1)
Minta Małgorzata
(1)
Mosley Michael (1957- )
(1)
Mrozowska Monika
(1)
Naklicka-Kleser Jolanta
(1)
Niepsuj Aleksandra (1986- )
(1)
Palewicz Roman
(1)
Piszczek Anna
(1)
Polan Andrzej
(1)
Ragozzino Claire
(1)
Ramsey Drew
(1)
Rokicka Alicja (kucharz)
(1)
Rusina Enrica
(1)
Rusinek Michał
(1)
Rybarczyk Ina
(1)
Skowron Monika (tłumaczka)
(1)
Sobolewska Agnieszka
(1)
Starmach Anna (1987- )
(1)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(1)
Stromkie-Złomaniec Monika
(1)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(1)
Szaciłło Karolina
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Szloser Marta
(1)
Targosz Grzegorz
(1)
Tkaczyk-Borówka Edyta
(1)
Urban Viola
(1)
Volkwein Ann
(1)
Wolański Robert (fotograf)
(1)
Woźniak Beata
(1)
Woźniak Grażyna
(1)
Zagawa Ewa
(1)
Zak Zuza
(1)
Zawierucha Grzegorz
(1)
Śniechowska Beata
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(19)
2010 - 2019
(32)
Okres powstania dzieła
2001-
(46)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(51)
Język
polski
(51)
Odbiorca
6-8 lat
(3)
Dorośli
(3)
Dzieci
(3)
18+
(1)
9-13 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(8)
Literatura kolumbijska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(10)
Kucharstwo
(5)
Desery
(4)
Potrawy
(4)
Przepisy kulinarne
(4)
Dieta bezglutenowa
(3)
Kuchnia polska
(3)
Kuchnia regionalna
(3)
Potrawy dla dzieci
(3)
Weganizm
(3)
Ajurweda
(2)
Cukrzyca
(2)
Dieta cukrzycowa
(2)
Dieta lecznicza
(2)
Dietetyka
(2)
Dzieci
(2)
Dziedzictwo kulinarne
(2)
Gastronomia
(2)
Gotowanie
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Obiad
(2)
Posiłki (jedzenie)
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Przetwory owocowo-warzywne
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Żywność
(2)
Bezsenność
(1)
Borelioza
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Celuloza
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Cukrzycy
(1)
Czekolada
(1)
Depresja
(1)
Dieta
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Gessler, Magda (1953- )
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Historia
(1)
Jelita
(1)
Joga
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Konfitury i dżemy
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia słowiańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kuchnia średniowieczna
(1)
Leczenie dietą
(1)
Lody (słodycze)
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Menopauza
(1)
Mosley, Michael (1957- )
(1)
Młodość
(1)
Niemowlę
(1)
Odżywianie
(1)
Pomidory
(1)
Pory roku
(1)
Potrawy mięsne
(1)
Potrawy z kaszy
(1)
Potrawy z roślin strączkowych
(1)
Potrawy z ryb
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Przepisy
(1)
Przyprawy
(1)
Pszenica zwyczajna
(1)
Restauratorzy (gastronomia)
(1)
Sen
(1)
Smoothies
(1)
Słodycze
(1)
Tarczyca
(1)
Wegetarianizm
(1)
Włókna pokarmowe
(1)
Zboże
(1)
Zdrowie fizyczne
(1)
Zdrowie psychiczne
(1)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
przepisy kulinarne
(1)
Żywienie chorych
(1)
Żywienie metodą BLW
(1)
Żywność dla dzieci
(1)
Żywność ekologiczna
(1)
Żywność prozdrowotna
(1)
Temat: czas
2001-
(3)
1901-2000
(2)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
201-300
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
501-600
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Gatunek
Książka kucharska
(30)
Publikacja bogato ilustrowana
(22)
Przepisy kulinarne
(17)
Poradnik
(16)
Opowiadania i nowele
(3)
Autobiografia
(1)
Książki kucharskie
(1)
Opracowanie
(1)
Poradniki
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(407)
Psychologia
(172)
Socjologia i społeczeństwo
(169)
Medycyna i zdrowie
(155)
Edukacja i pedagogika
(153)
Kulinaria
(51)
Biologia
(98)
Rozwój osobisty
(85)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(78)
Kultura i sztuka
(69)
Hobby i czas wolny
(63)
Religia i duchowość
(63)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(54)
Literaturoznawstwo
(53)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(52)
Podróże i turystyka
(47)
Kultura fizyczna i sport
(39)
Etnologia i antropologia kulturowa
(38)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(26)
Informatyka i technologie informacyjne
(26)
Ochrona środowiska
(24)
Styl życia, moda i uroda
(24)
Geografia i nauki o Ziemi
(23)
Fizyka i astronomia
(20)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(17)
Architektura i budownictwo
(15)
Nauka i badania
(15)
Językoznawstwo
(14)
Praca, kariera, pieniądze
(14)
Rolnictwo i leśnictwo
(14)
Inżynieria i technika
(13)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(13)
Zarządzanie i marketing
(11)
Dom i ogród
(10)
Media i komunikacja społeczna
(10)
Archeologia
(9)
Filozofia i etyka
(9)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(8)
Transport i logistyka
(6)
Chemia
(5)
Matematyka
(4)
Styl życia, moda, uroda
(2)
Autobiografia
(1)
Powieść fantastyczno-realistyczna dla dzieci
(1)
Relacje międzyludzkie
(1)
Rodzina i relacje międzyludzkie
(1)
Socjologia i społeczeµstwo
(1)
Wychowanie
(1)
opowiadanie dziecięce
(1)
51 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Wegańskie desery : 100 przepisów / Marta Krawczyk. - Warszawa : SBM, 2018 - 192 strony : fotografie kolorowe ; 25 cm.
Zbiór wypróbowanych przepisów na apetyczne desery przyrządzane bez nabiału i jaj to najlepszy dowód na to, że kuchnia wegańska jest pełna inwencji, smaków, aromatów i kolorów. Wbrew pozorom wegańskie desery to nie tylko sałatki owocowe, lecz także ciasta, ciasteczka, czekoladowe przysmaki, musy, kremy i mnóstwo innych pyszności, które zadowolą najbardziej wyrafinowane podniebienie. Okazuje się, że lista produktów roślinnych, jakimi można zastępować składniki tradycyjnych deserów, jest niezwykle bogata, a możliwości ich łączenia wręcz nieograniczone.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Chociczy
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przygoda u Świętego Mikołaja / Joanna Krzyżanek ; [rysunki Zenon Wiewiurka]. - Katowice : Debit, copyright 2017. - 89, [7] stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Ignaś Ziółko gotuje)
Książka „Przygoda w domu Świętego Mikołaja” to świąteczna opowiastka upstrzona ciekawostkami i przepisami na smakołyki jak pomarańczowe ciasto bakaliami. Pewnego dnia Ignaś Ziółko i Kminek otwierają BARDZO SMACZNĄ KSIĘGĘ i i jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki przenoszą się na grzbiet renifera. Właściciel rogów i kopytek zawozi ich do domu Świętego Mikołaja. Przyjaciele wchodzą do łazienki, kuchni, gabinetu, warsztatu zabawek i największej poczty na świecie. Ale nigdzie nie ma ich gospodarza. Święty Mikołaj zniknął. Jeśli nie wróci - nie będzie prezentów, a jeśli nie będzie prezentów - to dzieci będą chlipać jak Chlipaczki lub płakać jak bobry. Czy dzieci nie dostaną w tym roku prezentów? Dlaczego zniknął Święty Mikołaj? Dokąd poszedł? Porwały go ufoludki, a może piraci? Kto się boi dentysty? I co ma wspólnego dziura w trzonowcu ze świątecznymi prezentami? Jeśli chcecie się dowiedzieć, czy udało się Ignasiowi i Kminkowi odszukać Świętego Mikołaja, porozmawiać z nimi o choince, sianku, bombkach, dowiedzieć się, jakie potrawy pojawiają się na świątecznych stołach we Francji, Szwecji, Anglii, Włoszech… oraz przygotować jadalne bombki, korzenne pierniczki, orzechowe czapki, cytrynowe buty i czekoladowe choinki - koniecznie otwórzcie tę książkę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przygoda w młynie / Joanna Krzyżanek ; [ilustracje Zenon Wiewiurka]. - Katowice : Wydawnictwo Debit, 2017. - 89, [7] stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Ignaś Ziółko gotuje)
Zabawna historyjka, przepisy i porady dotyczące zdrowego odżywiania. Ignaś i jego pies Kminek otwierają "Bardzo Smaczną Księgę" i przenoszą się do młyna. Spotykają tam młynarzową Balbinę, młynarza Teofila i psotne myszy. Przyjaciele dowiadują się, z czego robi się mąki i która jest najlepsza do pierogów. Po południu wspólnie przygotowują przepyszne potrawy, nie zapominając wszakże o osobach uczulonych na gluten.
Seria Ignaś Ziółko Gotuje powstała z myślą o małych kuchareczkach i kuchcikach. To pomoc w układaniu jadłospisów dla niejadków i łakomczuchów, przygotowanie do wspólnego rodzinnego gotowania i rozmów o zdrowym odżywianiu. Każda książeczka zawiera opowiastkę o przygodach Ignasia i Kminka, kulinarne porady i ciekawostki oraz przepisy uwzględniające potrzeby dzieci uczulonych na gluten.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63/64 (1 egz.)
Filia w Chociczy
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 D (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przygoda w warzywniaku / Joanna Krzyżanek ; [ilustracje Zenon Wiewiurka]. - Katowice : Wydawnictwo Debit, copyright 2018. - 89, [7] stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Ignaś Ziółko gotuje)
Z cyklu "Ignaś Ziółko gotuje!".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Chociczy
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ciasta i desery dla diabetyków / Agata Lewandowska. - [Wydanie czwarte]. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright © 2023. - 159, [1] strona : ilustracje ; 23 cm.
Książka zawiera tabelę przybliżonych miar i wag oraz indeks potraw.
Chcesz jeść zdrowo - bez cukru? Jesteś diabetykiem? Nie martw się - nie musisz całkowicie zrezygnować z deserów. Odrobina słodkiej przyjemności nie zaszkodzi - jeśli wiesz, jak przygotować deser o niskim indeksie glikemicznym, odpowiedniej ilości wymienników węglowodanowych i niezbyt kaloryczny. W to kulinarne szkolenie zabiera Cię doświadczona dietetyczka [opis wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Boguszynie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie. Książka nagrodzona w kategorii Prix de la Littérature Gastronomique – przyznawanej autorom wybitnych pozycji literackich o tematyce gastronomicznej przez Akademię Gastronomiczną w Polsce. "Lisów poznałam od kuchni i wiem, że stanowią połączenie idealne – gotują równie znakomicie, jak opowiadają! To dwoje pasjonatów z ogromną wiedzą archeologiczną i zdobytym przy ogniu doświadczeniem. Na tę książkę czekałam niecierpliwie, z głodem, i się nie zawiodłam. Oto dostajemy przyprawioną przepisami pyszną opowieść o tym, skąd nasz ród, a w miarę czytania apetyt rośnie! Dzisiaj, gdy zdrowa i nieprzetworzona żywność wróciła na salony, nadszedł czas na "Kuchnię Słowian”. Po lekturze pójdziemy na łąkę jak do spiżarni!" Elżbieta Cherezińska, autorka powieści historycznych [Powyższy opis pochodzi od wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: A guide to cooking with power-packed millet, oats, spelt, farro, sorghum & teff.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedz pysznie bez pszenicy / Magdalena Makarowska. - Wydanie I. - Łódź : JK - Feeria Wydawnictwo, copyright 2015. - 273 strony : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W słoiku :przetwory przez cały rok / Kasia Marciniewicz. - Poznań : Publicat, 2017. - 240 stron :ilustracje kolorowe, 25 cm.
"W tej książce otwieram przed Czytelnikami drzwiczki kredensu wypełnionego samymi smakołykami – na półkach m.in. granola, mieszanki własnych przypraw, ulubione dressingi do sałat, słodkie kremy do grzanek i flaszka najlepszego ajerkoniaku. Snuję też opowieści o przepastnej spiżarni, w której stoją słoje z konfiturami, kiszonkami, marynatami i przetworami mięsnymi. Według przedstawionych tu przepisów zrobisz domowe suszonki, wyborne buliony, pesto różnych smaków i wiele innych przetworów. Wyciągnij z szuflady drewnianą łyżkę, ciemną od mieszania powideł, a z szafki szeroki gar z grubym dnem. Przygotujmy razem coś pysznego!" Kasia Marciniewicz
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Masz ochotę na pancakes zrobione według przepisu z XVII wieku i bułeczki, którymi mogła zajadać się Jane Austen? Kusi cię lasagne, przysmak Marco Polo? A może chcesz spróbować lemoniady przygotowanej według receptury z połowy XVII wieku, którą pijał kardynał Richelieu? Takich przepisów nie znajdziesz w żadnej innej książce! Max Miller, dostosowując dawne receptury do współczesnej kuchni, „przywraca do życia” dania z przeszłości. Dzięki temu przyrządzisz je z tego, co masz w lodówce. Ponad 60 przepisów z całego świata, piękne zdjęcia potraw i dzieł sztuki – to wszystko pobudzi twoją wyobraźnię i kubki smakowe! [Powyższy opis pochodzi od wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chciałbyś się wysypiać, ale masz z tym problem? Budzisz się w środku nocy? Mimo zmęczenia przewracasz się w łóżku z boku na bok? Ta książka jest właśnie dla ciebie! Najnowsze badania dowodzą, że sen wpływa na nasze zdrowie bardziej niż zbilansowana dieta, ćwiczenia czy poziom zamożności. Niestety, w dzisiejszych czasach musimy coraz częściej walczyć nie tylko o jego odpowiednią długość, ale przede wszystkim jakość. W tej książce doktor Michael Mosley wyjaśnia, co się z nami dzieje, kiedy śpimy, jakie są przyczyny powszechnych problemów ze snem i dlaczego standardowe sposoby na bezsenność rzadko działają. Udowadnia, że 7–8 godzin nocnego snu może zmniejszyć ryzyko depresji, otyłości i innych chorób przewlekłych. Autor sam borykał się z bezsennością i eksperymentował z różnymi terapiami. Nie byłby sobą, gdyby w rezultacie nie opracował autorskiej, opartej na przełomowych badaniach radykalnej metody naprawy snu. Rekordowo krótki, czterotygodniowy program przywróci ci dobre samopoczucie, zapewni komfortowy wypoczynek i sprawi, że się zregenerujesz. „Moc dobrego snu” to recepta na obniżenie poziomu stresu, zwiększenie poczucia szczęścia i zdrowie.[nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Boguszynie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
EKOnomiczna, EKOlogiczna kuchnia: 65 przepisów na miarę / Monika Mrozowska - Wydanie 1. - Warszawa: Wydawnictwo Zwierciadło, 2017. - 209,[15]strony: ilustracje; 22cm.
Forma i typ
Odbiorca
18+
Temat
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Chociczy
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Alaantkowe BLW / Joanna Anger, Anna Piszczek. - Warszawa : Mamania - Grupa Wydawnicza Relacja, 2022. - 206, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Na okładce: Bestsellerowa książka kucharska popularnych blogerek kulinarnych. 150 zdrowych i prostych przepisów dla dziecka i całej rodziny.
Chcesz, aby Twoje dziecko jadło nie tylko chętnie, ale też różnorodnie i zdrowo? Niezależnie od tego, czy masz doświadczenie w gotowaniu, czy dopiero zaczynasz kucharską przygodę, Twoje dziecko może jeść równie smacznie jak tytułowi Ala i Antek, a Ty i reszta rodziny razem z nim. W tej domowej książce kucharskiej znajdziesz:
- Przepisy, które możesz zastosować od samego początku rozszerzania diety, i takie, które zasmakują starszemu dziecku i rodzicom
- Potrawy tradycyjne, a także wegańskie, bezglutenowe czy bez nabiału
- Pomysły na smaczne śniadania i obiady oraz dania, które możesz zabrać ze sobą na wycieczkę
- Pyszne desery, które – jeśli chcesz – możesz przygotować bez dodatku cukru. Każdą z tych potraw przyrządzisz szybko i łatwo z dostępnych składników. Odkryj radość gotowania razem z dzieckiem. Smacznego!
Więcej niż BLW BLW (Bobas Lubi Wybór) to metoda rozszerzania diety, którą pokochały już tysiące polskich dzieci. Zdaniem jej twórczyń, Gill Rapley i Tracey Murkett, dziecko od samego początku może jeść samodzielnie, co pozwala na naturalny rozwój jego umiejętności chwytania i żucia oraz korzystnie wpływa na akceptację różnorodnych smaków.
Ta książka kucharska powstała w trakcie eksperymentowania Autorek z metodą BLW, jednak prezentowane przepisy mogą być wykorzystane przez wszystkich rodziców, którzy mają ochotę urozmaicić swoim dzieciom menu, niezależnie od sposobu rozszerzania diety.
Joanna Anger – na co dzień nauczycielka wychowania przedszkolnego, mama Ali – i Anna Piszczek – polonistka i historyczka, mama Antka – są twórczyniami bloga AlaAntkowe BLW, czytanego przez tysiące polskich rodziców i docenionego w konkursie BLOG ROKU 2014
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Chociczy
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wsłuchaj się w swój organizm, otwórz się na odkrywanie nowych ścieżek i rozpocznij życie w zgodzie ze sobą, korzystając z mądrości ajurwedy. "Ajurweda. Życie w zgodzie ze sobą" to twój klucz do równowagi. Przekonaj się, że ajurweda to styl życia, który zaspokoi twoje potrzeby i pozwoli nakarmić ciało, głowę i umysł. Pomoże ci na nowo odkryć potencjał drzemiący w każdej z czterech pór roku, pozbyć się napięcia i odnaleźć ukojenie w codziennych nawykach. A to wszystko dzięki medytacji, jodze i świadomemu odżywianiu. W książce znajdziesz: rytuały powiązane z porami roku, pomagające zachować równowagę ciała i ducha, praktykę jogi, która zredukuje stres i zmęczenie, ponad 80 wegetariańskich przepisów na potrawy skomponowane w zgodzie z potrzebami twojego organizmu, kuchenne triki, dzięki którym zdrowe odżywianie stanie się proste i intuicyjne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Najnowsze osiągnięcia naukowe w dziedzinie neuronauki i żywienia, wraz z naszym zrozumieniem połączenia umysł-jelito, dowiodły, że to, jak i co jemy, ma ogromny wpływ na to, jak się czujemy - fizycznie, poznawczo i emocjonalnie. W tej książce dr Drew Ramsey pomaga zrozumieć, w jaki sposób dieta wywiera wpływ na nasze samopoczucie, i udziela odpowiedzi na pytanie: co jeść, żeby wzmocnić zdrowie psychiczne? Odpowiednia dieta jest niezwykle ważnym wsparciem terapii prowadzonej przez specjalistów zdrowia psychicznego. Z książki „Co jeść, żeby wzmocnić zdrowie psychiczne” dowiesz się: jakie pokarmy pozytywnie wpływają na pracę mózgu i poprawiają samopoczucie; które witaminy i minerały mają kluczowe znaczenie dla ciała i umysłu, a także są przyjazne jelitom; jak poprawić zdrowie i wzrost komórek mózgowych, zmniejszyć stan zapalny i pielęgnować zdrowy mikrobiom; w jaki sposób wprowadzić zmiany w swojej diecie dzięki sześciotygodniowemu planowi żywienia."
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Boguszynie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Italia dla zielonych : roślinna kuchnia włoska / Alicja Rokicka. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, copyright 2021. - 319, [1] strona : fotografie ; 26 cm.
Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Pełno w niej warzyw, strączków i owoców, z których gotuje się z czułością i szacunkiem. Niemal każdy region, a nawet miasto, ma w swojej historii danie, które od zarania jest bezmięsne, a czasem w stu procentach roślinne. Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron z sosem pomidorowym. W lokalnych trattoriach i domowych kuchniach kryją się nieprzebrane roślinne smaki. Jakie? Do kawy świetnie pasują słodkie weneckie bułeczki z szafranem, cornetto, migdałowa panna cotta czy cytrynowa oraz kawowa granita. Na zaostrzenie apetytu najlepsze jest aperitivo, jak spritz bianco czy negroni, a żeby pobudzić żołądek – bruschetta, minipizzerki z ciasta francuskiego albo oliwki pieczone z czosnkiem i rozmarynem. Królewskie danie, czyli makarony, pysznią się rodzajami i kształtami. A na spory głód polecają się bakłażany z pieca, szpinak z rodzynkami, warzywny gulasz czy focaccie: z Genui, toskańska jabłkami czy z ziemniakami i rozmarynem. Włochy to miłość Alicji Rokickiej – szerzej znanej jako Wegan Nerd – i jej drugi dom. Nareszcie postanowiła się swoją miłością podzielić. "Italia dla zielonych" to też przewodnik dla wegan i wegetarian, jak poruszać się po Włoszech i czego się można spodziewać, jeśli chodzi o jedzenie. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia śródziemno-polska / Andrzej Polan, Ina Rybarczyk. - Wydanie I. - Poznań : Jeronimo Martins Polska S.A., 2021. - 231, [1] stron : ilustracje ; 26 cm.
Do opracowania tej niezwykłej i bardzo oryginalnej książki kucharskiej zachęciło nas przeprowadzone razem z IPSOS badanie oraz raport na ich podstawie, który precyzyjnie opisuje, jak w ciągu ostatnich 25 lat zmieniły się preferencje smakowe i żywieniowe Polaków. Zauważyliśmy, że z jednej strony Polacy szukają nowych smaków, lubią odkrywać nowe potrawy, ale jednocześnie chcą spożywać również te dania, które znają z rodzinnych, tradycyjnych domów. Teraz, z udziałem wewnętrznych i zewnętrznych ekspertów żywieniowych i kulinarnych przygotowaliśmy pozycję zawierającą ponad 80 niepowtarzalnych receptur łączących te dwa, z pozoru przeciwstawne, gusta. Serdecznie zapraszam do odkrywania na nowo polskich smaków w śródziemnomorskim wydaniu. dr inż. Justyna Szymani, dyrektor działu rozwoju jakości i kontroli marki własnej w sieci Biedronka [Powyższy opis pochodzi od wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej