Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(51)
Forma i typ
Książki
(51)
Poradniki i przewodniki
(39)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Proza
(3)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(43)
wypożyczone
(11)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia główna
(28)
Oddział dla dzieci
(4)
Filia w Chociczy
(16)
Filia w Boguszynie
(7)
Autor
Anger Joanna
(3)
Guziak Maria Goretti
(3)
Krzyżanek Joanna
(3)
Wiewiurka Zenon
(3)
Piszczek Anna (polonistka)
(2)
Badi Francesca
(1)
Bielecka Jadwiga
(1)
Bone Emily
(1)
Bui Andrew
(1)
Bulsiewicz Will
(1)
Busi Omar
(1)
Caputa Jolanta
(1)
Chojnacka Sylwia
(1)
Chorążyczewska Tamara
(1)
Cieśla-Szymańska Dominika (1975- )
(1)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(1)
Davis William (1957- )
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Dymek Marta
(1)
Edwards Laura
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Giaufret Benedetta
(1)
Graham Karen
(1)
Gubała Katarzyna
(1)
Gąsiorowska Wanda
(1)
Hejmej Przemysław
(1)
Ingels Darin
(1)
Jakubowska-Vorbrich Zuzanna
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Jas-Baran Marta
(1)
Kmieć-Krzewniak Katarzyna (1984- )
(1)
Krawczyk Marta
(1)
Krzyżanek Joanna. Ignaś Ziółko gotuje
(1)
Krzyżanek Joanna. Ignaś Ziółko gotuje!
(1)
Kłoskowska Irena
(1)
Lewandowska Agata
(1)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(1)
Lewiński Piotr
(1)
Linowski Dominik
(1)
Lis Hanna
(1)
Lis Paweł
(1)
Lutz Kim
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Marciniewicz Katarzyna
(1)
Mileńko Maria
(1)
Miller Max (1983- )
(1)
Minta Małgorzata
(1)
Mosley Michael (1957- )
(1)
Mrozowska Monika
(1)
Naklicka-Kleser Jolanta
(1)
Niepsuj Aleksandra (1986- )
(1)
Palewicz Roman
(1)
Piszczek Anna
(1)
Polan Andrzej
(1)
Ragozzino Claire
(1)
Ramsey Drew
(1)
Rokicka Alicja (kucharz)
(1)
Rusina Enrica
(1)
Rusinek Michał
(1)
Rybarczyk Ina
(1)
Skowron Monika (tłumaczka)
(1)
Sobolewska Agnieszka
(1)
Starmach Anna (1987- )
(1)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(1)
Stromkie-Złomaniec Monika
(1)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(1)
Szaciłło Karolina
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Szloser Marta
(1)
Targosz Grzegorz
(1)
Tkaczyk-Borówka Edyta
(1)
Urban Viola
(1)
Volkwein Ann
(1)
Wolański Robert (fotograf)
(1)
Woźniak Beata
(1)
Woźniak Grażyna
(1)
Zagawa Ewa
(1)
Zak Zuza
(1)
Zawierucha Grzegorz
(1)
Śniechowska Beata
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(19)
2010 - 2019
(32)
Okres powstania dzieła
2001-
(46)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(51)
Język
polski
(51)
Odbiorca
6-8 lat
(3)
Dorośli
(3)
Dzieci
(3)
18+
(1)
9-13 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(8)
Literatura kolumbijska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(10)
Kucharstwo
(5)
Desery
(4)
Potrawy
(4)
Przepisy kulinarne
(4)
Dieta bezglutenowa
(3)
Kuchnia polska
(3)
Kuchnia regionalna
(3)
Potrawy dla dzieci
(3)
Weganizm
(3)
Ajurweda
(2)
Cukrzyca
(2)
Dieta cukrzycowa
(2)
Dieta lecznicza
(2)
Dietetyka
(2)
Dzieci
(2)
Dziedzictwo kulinarne
(2)
Gastronomia
(2)
Gotowanie
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Obiad
(2)
Posiłki (jedzenie)
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Przetwory owocowo-warzywne
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Żywność
(2)
Bezsenność
(1)
Borelioza
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Celuloza
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Cukrzycy
(1)
Czekolada
(1)
Depresja
(1)
Dieta
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Gessler, Magda (1953- )
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Historia
(1)
Jelita
(1)
Joga
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Konfitury i dżemy
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia słowiańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kuchnia średniowieczna
(1)
Leczenie dietą
(1)
Lody (słodycze)
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Menopauza
(1)
Mosley, Michael (1957- )
(1)
Młodość
(1)
Niemowlę
(1)
Odżywianie
(1)
Pomidory
(1)
Pory roku
(1)
Potrawy mięsne
(1)
Potrawy z kaszy
(1)
Potrawy z roślin strączkowych
(1)
Potrawy z ryb
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Przepisy
(1)
Przyprawy
(1)
Pszenica zwyczajna
(1)
Restauratorzy (gastronomia)
(1)
Sen
(1)
Smoothies
(1)
Słodycze
(1)
Tarczyca
(1)
Wegetarianizm
(1)
Włókna pokarmowe
(1)
Zboże
(1)
Zdrowie fizyczne
(1)
Zdrowie psychiczne
(1)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
przepisy kulinarne
(1)
Żywienie chorych
(1)
Żywienie metodą BLW
(1)
Żywność dla dzieci
(1)
Żywność ekologiczna
(1)
Żywność prozdrowotna
(1)
Temat: czas
2001-
(3)
1901-2000
(2)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
201-300
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
501-600
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Gatunek
Książka kucharska
(30)
Publikacja bogato ilustrowana
(22)
Przepisy kulinarne
(17)
Poradnik
(16)
Opowiadania i nowele
(3)
Autobiografia
(1)
Książki kucharskie
(1)
Opracowanie
(1)
Poradniki
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(407)
Psychologia
(172)
Socjologia i społeczeństwo
(169)
Medycyna i zdrowie
(155)
Edukacja i pedagogika
(153)
Kulinaria
(51)
Biologia
(98)
Rozwój osobisty
(85)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(78)
Kultura i sztuka
(69)
Hobby i czas wolny
(63)
Religia i duchowość
(63)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(54)
Literaturoznawstwo
(53)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(52)
Podróże i turystyka
(47)
Kultura fizyczna i sport
(39)
Etnologia i antropologia kulturowa
(38)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(26)
Informatyka i technologie informacyjne
(26)
Ochrona środowiska
(24)
Styl życia, moda i uroda
(24)
Geografia i nauki o Ziemi
(23)
Fizyka i astronomia
(20)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(17)
Architektura i budownictwo
(15)
Nauka i badania
(15)
Językoznawstwo
(14)
Praca, kariera, pieniądze
(14)
Rolnictwo i leśnictwo
(14)
Inżynieria i technika
(13)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(13)
Zarządzanie i marketing
(11)
Dom i ogród
(10)
Media i komunikacja społeczna
(10)
Archeologia
(9)
Filozofia i etyka
(9)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(8)
Transport i logistyka
(6)
Chemia
(5)
Matematyka
(4)
Styl życia, moda, uroda
(2)
Autobiografia
(1)
Powieść fantastyczno-realistyczna dla dzieci
(1)
Relacje międzyludzkie
(1)
Rodzina i relacje międzyludzkie
(1)
Socjologia i społeczeµstwo
(1)
Wychowanie
(1)
opowiadanie dziecięce
(1)
51 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Masz ochotę na pancakes zrobione według przepisu z XVII wieku i bułeczki, którymi mogła zajadać się Jane Austen? Kusi cię lasagne, przysmak Marco Polo? A może chcesz spróbować lemoniady przygotowanej według receptury z połowy XVII wieku, którą pijał kardynał Richelieu? Takich przepisów nie znajdziesz w żadnej innej książce! Max Miller, dostosowując dawne receptury do współczesnej kuchni, „przywraca do życia” dania z przeszłości. Dzięki temu przyrządzisz je z tego, co masz w lodówce. Ponad 60 przepisów z całego świata, piękne zdjęcia potraw i dzieł sztuki – to wszystko pobudzi twoją wyobraźnię i kubki smakowe! [Powyższy opis pochodzi od wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chciałbyś się wysypiać, ale masz z tym problem? Budzisz się w środku nocy? Mimo zmęczenia przewracasz się w łóżku z boku na bok? Ta książka jest właśnie dla ciebie! Najnowsze badania dowodzą, że sen wpływa na nasze zdrowie bardziej niż zbilansowana dieta, ćwiczenia czy poziom zamożności. Niestety, w dzisiejszych czasach musimy coraz częściej walczyć nie tylko o jego odpowiednią długość, ale przede wszystkim jakość. W tej książce doktor Michael Mosley wyjaśnia, co się z nami dzieje, kiedy śpimy, jakie są przyczyny powszechnych problemów ze snem i dlaczego standardowe sposoby na bezsenność rzadko działają. Udowadnia, że 7–8 godzin nocnego snu może zmniejszyć ryzyko depresji, otyłości i innych chorób przewlekłych. Autor sam borykał się z bezsennością i eksperymentował z różnymi terapiami. Nie byłby sobą, gdyby w rezultacie nie opracował autorskiej, opartej na przełomowych badaniach radykalnej metody naprawy snu. Rekordowo krótki, czterotygodniowy program przywróci ci dobre samopoczucie, zapewni komfortowy wypoczynek i sprawi, że się zregenerujesz. „Moc dobrego snu” to recepta na obniżenie poziomu stresu, zwiększenie poczucia szczęścia i zdrowie.[nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Boguszynie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
EKOnomiczna, EKOlogiczna kuchnia: 65 przepisów na miarę / Monika Mrozowska - Wydanie 1. - Warszawa: Wydawnictwo Zwierciadło, 2017. - 209,[15]strony: ilustracje; 22cm.
Forma i typ
Odbiorca
18+
Temat
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Chociczy
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Alaantkowe BLW / Joanna Anger, Anna Piszczek. - Warszawa : Mamania - Grupa Wydawnicza Relacja, 2022. - 206, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Na okładce: Bestsellerowa książka kucharska popularnych blogerek kulinarnych. 150 zdrowych i prostych przepisów dla dziecka i całej rodziny.
Chcesz, aby Twoje dziecko jadło nie tylko chętnie, ale też różnorodnie i zdrowo? Niezależnie od tego, czy masz doświadczenie w gotowaniu, czy dopiero zaczynasz kucharską przygodę, Twoje dziecko może jeść równie smacznie jak tytułowi Ala i Antek, a Ty i reszta rodziny razem z nim. W tej domowej książce kucharskiej znajdziesz:
- Przepisy, które możesz zastosować od samego początku rozszerzania diety, i takie, które zasmakują starszemu dziecku i rodzicom
- Potrawy tradycyjne, a także wegańskie, bezglutenowe czy bez nabiału
- Pomysły na smaczne śniadania i obiady oraz dania, które możesz zabrać ze sobą na wycieczkę
- Pyszne desery, które – jeśli chcesz – możesz przygotować bez dodatku cukru. Każdą z tych potraw przyrządzisz szybko i łatwo z dostępnych składników. Odkryj radość gotowania razem z dzieckiem. Smacznego!
Więcej niż BLW BLW (Bobas Lubi Wybór) to metoda rozszerzania diety, którą pokochały już tysiące polskich dzieci. Zdaniem jej twórczyń, Gill Rapley i Tracey Murkett, dziecko od samego początku może jeść samodzielnie, co pozwala na naturalny rozwój jego umiejętności chwytania i żucia oraz korzystnie wpływa na akceptację różnorodnych smaków.
Ta książka kucharska powstała w trakcie eksperymentowania Autorek z metodą BLW, jednak prezentowane przepisy mogą być wykorzystane przez wszystkich rodziców, którzy mają ochotę urozmaicić swoim dzieciom menu, niezależnie od sposobu rozszerzania diety.
Joanna Anger – na co dzień nauczycielka wychowania przedszkolnego, mama Ali – i Anna Piszczek – polonistka i historyczka, mama Antka – są twórczyniami bloga AlaAntkowe BLW, czytanego przez tysiące polskich rodziców i docenionego w konkursie BLOG ROKU 2014
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Chociczy
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wsłuchaj się w swój organizm, otwórz się na odkrywanie nowych ścieżek i rozpocznij życie w zgodzie ze sobą, korzystając z mądrości ajurwedy. "Ajurweda. Życie w zgodzie ze sobą" to twój klucz do równowagi. Przekonaj się, że ajurweda to styl życia, który zaspokoi twoje potrzeby i pozwoli nakarmić ciało, głowę i umysł. Pomoże ci na nowo odkryć potencjał drzemiący w każdej z czterech pór roku, pozbyć się napięcia i odnaleźć ukojenie w codziennych nawykach. A to wszystko dzięki medytacji, jodze i świadomemu odżywianiu. W książce znajdziesz: rytuały powiązane z porami roku, pomagające zachować równowagę ciała i ducha, praktykę jogi, która zredukuje stres i zmęczenie, ponad 80 wegetariańskich przepisów na potrawy skomponowane w zgodzie z potrzebami twojego organizmu, kuchenne triki, dzięki którym zdrowe odżywianie stanie się proste i intuicyjne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Najnowsze osiągnięcia naukowe w dziedzinie neuronauki i żywienia, wraz z naszym zrozumieniem połączenia umysł-jelito, dowiodły, że to, jak i co jemy, ma ogromny wpływ na to, jak się czujemy - fizycznie, poznawczo i emocjonalnie. W tej książce dr Drew Ramsey pomaga zrozumieć, w jaki sposób dieta wywiera wpływ na nasze samopoczucie, i udziela odpowiedzi na pytanie: co jeść, żeby wzmocnić zdrowie psychiczne? Odpowiednia dieta jest niezwykle ważnym wsparciem terapii prowadzonej przez specjalistów zdrowia psychicznego. Z książki „Co jeść, żeby wzmocnić zdrowie psychiczne” dowiesz się: jakie pokarmy pozytywnie wpływają na pracę mózgu i poprawiają samopoczucie; które witaminy i minerały mają kluczowe znaczenie dla ciała i umysłu, a także są przyjazne jelitom; jak poprawić zdrowie i wzrost komórek mózgowych, zmniejszyć stan zapalny i pielęgnować zdrowy mikrobiom; w jaki sposób wprowadzić zmiany w swojej diecie dzięki sześciotygodniowemu planowi żywienia."
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Boguszynie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Italia dla zielonych : roślinna kuchnia włoska / Alicja Rokicka. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, copyright 2021. - 319, [1] strona : fotografie ; 26 cm.
Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Pełno w niej warzyw, strączków i owoców, z których gotuje się z czułością i szacunkiem. Niemal każdy region, a nawet miasto, ma w swojej historii danie, które od zarania jest bezmięsne, a czasem w stu procentach roślinne. Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron z sosem pomidorowym. W lokalnych trattoriach i domowych kuchniach kryją się nieprzebrane roślinne smaki. Jakie? Do kawy świetnie pasują słodkie weneckie bułeczki z szafranem, cornetto, migdałowa panna cotta czy cytrynowa oraz kawowa granita. Na zaostrzenie apetytu najlepsze jest aperitivo, jak spritz bianco czy negroni, a żeby pobudzić żołądek – bruschetta, minipizzerki z ciasta francuskiego albo oliwki pieczone z czosnkiem i rozmarynem. Królewskie danie, czyli makarony, pysznią się rodzajami i kształtami. A na spory głód polecają się bakłażany z pieca, szpinak z rodzynkami, warzywny gulasz czy focaccie: z Genui, toskańska jabłkami czy z ziemniakami i rozmarynem. Włochy to miłość Alicji Rokickiej – szerzej znanej jako Wegan Nerd – i jej drugi dom. Nareszcie postanowiła się swoją miłością podzielić. "Italia dla zielonych" to też przewodnik dla wegan i wegetarian, jak poruszać się po Włoszech i czego się można spodziewać, jeśli chodzi o jedzenie. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia śródziemno-polska / Andrzej Polan, Ina Rybarczyk. - Wydanie I. - Poznań : Jeronimo Martins Polska S.A., 2021. - 231, [1] stron : ilustracje ; 26 cm.
Do opracowania tej niezwykłej i bardzo oryginalnej książki kucharskiej zachęciło nas przeprowadzone razem z IPSOS badanie oraz raport na ich podstawie, który precyzyjnie opisuje, jak w ciągu ostatnich 25 lat zmieniły się preferencje smakowe i żywieniowe Polaków. Zauważyliśmy, że z jednej strony Polacy szukają nowych smaków, lubią odkrywać nowe potrawy, ale jednocześnie chcą spożywać również te dania, które znają z rodzinnych, tradycyjnych domów. Teraz, z udziałem wewnętrznych i zewnętrznych ekspertów żywieniowych i kulinarnych przygotowaliśmy pozycję zawierającą ponad 80 niepowtarzalnych receptur łączących te dwa, z pozoru przeciwstawne, gusta. Serdecznie zapraszam do odkrywania na nowo polskich smaków w śródziemnomorskim wydaniu. dr inż. Justyna Szymani, dyrektor działu rozwoju jakości i kontroli marki własnej w sieci Biedronka [Powyższy opis pochodzi od wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pyszne obiady / Anna Starmach. - Kraków : Znak, 2017. - 156, [3] strony : fotografie ; 20 cm.
Ania Starmach, jurorka MasterChefa i MasterChefa Juniora, prezentuje przepisy na doskonałe domowe obiady, łatwe do przygotowania dla każdego. Na początek gorące, aromatyczne zupy. Jako danie główne zrumieniona pierś z kaczki podana z pomarańczami, soczysty stek z masłem czosnkowym lub risotto z dojrzałymi zielonymi szparagami. I wreszcie idealny deser: delikatna tarta z owocami albo, jeśli mamy naprawdę wielką ochotę na łakocie, kawałek pysznego czekoladowego sernika. Obiad powinien być codzienną radością, okazją do cieszenia się smakami i zapachami. Tymi, które znamy z dzieciństwa, ale także nowymi, które pozytywnie zaskoczą ciebie i twoich bliskich.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia w Chociczy
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Król w kuchni jest tylko jeden. Pomidor! Jego geniusz tkwi w uniwersalności i nieograniczonych możliwościach, które daje, a rozkoszować się nim można przez 365 dni w roku. Pozornie zwyczajny, a wszystko z nim smakuje doskonale – najprostsza kromka chleba z masłem, gęsty aromatyczny sos czy pełna orientalnych aromatów szakszuka. Z powodzeniem wyczarujesz też z niego wyrafinowane dania rodem z gwiazdkowych restauracji. Słodki, kwaśny, umamiczny. Można go jeść na surowo, gotować, dusić, konfitować, wędzić, smażyć, piec i grillować. I zawsze jest doskonały!
Niemal 100 przepisów, w których pomidor gra rolę główną. Skomponowała je Beata Śniechowska, jedna z topowych szefowych kuchni, zwyciężczyni II edycji programu MasterChef. Z miłości od pierwszego wgryzienia sięga do smaków pachnących dzieciństwem, dobrze znanych receptur z nowoczesnym twistem, comfortfoodowych dań w intrygującej odsłonie.
Płomiennym jak czerwień bawolego serca uczuciem do pomidora podzielili się w książce wybitni szefowie kuchni i znakomite postaci świata kultury: Małgosia Minta • Michał Rusinek • Tomek Czechowski • Paco Roncero • Izabela Iskierka • Piotr Ciemny • Mati Pichci • Przemysław Klima • Olga Tokarczuk • Hans Neuner • Zizi Hattab • Kuba Karaś • Adrian Bogdan Bęben • Diego Rossi • Anda Rottenberg • James Lowe • Darek Barański.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Retro wawrzywa / Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz. - Warszawa : Samo Sedno, 2016. - 233, [ 6] stron : fotografie ; 27 cm.
Burak, rabarbar, jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur – siedem warzyw, kiedyś znanych i lubianych, a dziś już zapomnianych lub przypisanych do zaledwie kilku popularnych dań. Autorzy bestsellerowej „Kipi kaszy” podjęli smakowite wyzwanie, by przywrócić retrowarzywa współczesnej kuchni. Przygotowali 105 oryginalnych przepisów, dla których inspiracją były dania z różnych części świata oraz polska tradycja i kultura. Warzywa występują w tej książce w roli głównej, dlatego blisko trzy czwarte przepisów to dania bezmięsne. Pomysły kulinarne zostały tak skomponowane, aby gotowanie sprawiało przyjemność zarówno osobom podejmującym kulinarne rewolucje, jak i doświadczonym wielbicielom dobrej kuchni. Retrowarzywa powracają więc w wielkim stylu, wpisując się w ideę zdrowego i świadomego odżywiania się oraz powrotu do korzeni (także dosłownie!) i kuchni regionalnej. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czas na obiad : 100 pomysłów na odżywczy posiłek / Viola Urban. - Poznań : Publicat Wydawnictwo, copyright 2021. - 240 stron : fotografie kolorowe ; 25 cm.
Szukasz ciekawych pomysłów na obiad, który będzie nie tylko smaczny, ale też odżywczy? Próbujesz ograniczyć ilość mięsa w diecie, ale nie wiesz, jak prawidłowo skomponować sycące posiłki? Potrzebujesz elastycznych przepisów, które można dopasować do swoich potrzeb? Jeśli tak, to mam to, czego szukasz. Trzymasz w ręku książkę, która zawiera 100 pomysłów na pełnowartościowy obiad dla Ciebie i Twojej rodziny. Klasyka w zdrowszej wersji oraz mnóstwo smaków przywiezionych z różnych zakątków świata – oto antidotum na obiadową monotonię. Ugotuj ze mną coś pysznego! Viola Urban – autorka bloga Okiemdietetyka.pl „Jeśli chcesz na co dzień gotować smacznie i zdrowo, ta książka jest dla Ciebie. Znajdziesz tu wiele kulinarnych inspiracji, ale i solidną dawkę wiedzy, która przyda się każdego dnia. To ważna i potrzebna pozycja, która doskonale łączy teorię z praktyką”. (Grzegorz Łapanowski – założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu) Kiedyś myślałam, że wyszukane smaki to tylko domena dobrych restauracji. Uważałam tak, dopóki w moje ręce nie wpadły książki Violi, która odczarowuje wizerunek zdrowych posiłków, pokazując, że mogą być one jednocześnie pełne smaku, bogate w wartości odżywcze i naprawdę łatwe do przygotowania. Korzystając z tej książki, można przekształcić zwykłą domową kuchnię w miejsce, w którym powstają dania, jakich nie powstydziłaby się żadna znana restauracja”. (Magdalena Hajkiewicz-Mielniczuk – psychodietetyczka, dietetyczka, www.wiem-co-jem.pl) [Powyższy opis pochodzi od wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Polska" proponuje rewolucję w gotowaniu i kulinarną podróż przez polskie dania i ludowe tradycje. Zuza Zak zaprasza do swojej polskiej kuchni, proponując inspirujące podejście zarówno do potraw znanych od dawna, jak i do nowych składników. Sałatka jarzynowa z krabem i pierogi ze szpinakiem i kaszą, bigos z dziczyzną, drinki z krupniku i żubrówki, staroświeckie pączki z konfiturą z róży... Te magiczne przepisy przedstawione są na tle historii Polski, jej malowniczych krajobrazów i wciąż zmieniających się ludzi. To zachwycająca, oryginalna, nowa polska kuchnia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Boguszynie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zawierucha w kuchni / Grzegorz Zawierucha. - Warszawa : Burda Media Polska, copyright 2019. - 237, [3] strony : ilustracje ; 27 cm.
Książka zwycięzcy programu MasterChef, sezon 8.
Cóż może powstać z połączenia pasji, determinacji i poczucia humoru? Odpowiedź jest prosta – znakomite potrawy. I takie właśnie dania znajdziecie w książce zwycięzcy programu MasterChef 2019 – Grzegorza Zawieruchy. Grzegorz ma doskonałe wyczucie smaku i do gotowania przystępuje z pełnym zaangażowaniem. Dzięki jego książce przeżyjecie kulinarną przygodę. Przeniesiecie się do wspomnień z dzieciństwa, poczujecie morską bryzę i wiatr w żaglach oraz doświadczycie wysublimowanej kuchni mistrzów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej