Rokicka Alicja (kucharz)
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia główna
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2469)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(782)
Kowalska Dorota
(664)
Kochanowski Jan
(501)
Rokicka Alicja (kucharz)
(-)
Krzyżanowski Julian
(355)
Konopnicka Maria
(329)
Otwinowska Barbara
(309)
Trzeciak Weronika
(262)
Boy-Żeleński Tadeusz
(238)
Leśmian Bolesław
(233)
Mickiewicz Adam
(231)
Krasicki Ignacy
(229)
Zarawska Patrycja
(219)
Goliński Zbigniew
(201)
Dug Katarzyna
(198)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Kraszewski Józef Ignacy
(178)
Jachowicz Stanisław
(159)
Słowacki Juliusz
(159)
Sienkiewicz Henryk
(157)
Lech Justyna
(138)
Orzeszkowa Eliza
(137)
Rolando Bianka
(131)
Fabianowska Małgorzata
(126)
Czechowicz Józef
(119)
Żeromski Stefan
(118)
Chotomska Wanda
(112)
Prus Bolesław
(108)
Liebert Jerzy
(105)
Tkaczyszyn-Dycki Eugeniusz
(102)
Napierski Stefan
(101)
Disney Walt
(99)
Pawlikowska-Jasnorzewska Maria
(96)
Clark Brenda
(95)
Roberts Nora
(92)
Wilczek Piotr
(90)
Głowińska Anita
(88)
Żeleński Tadeusz (Boy)
(88)
Miciński Tadeusz
(87)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(87)
Supeł Barbara
(87)
Asnyk Adam
(86)
Andersen Hans Christian
(84)
Bogdziewicz Monika
(84)
Beaumont Emilie
(80)
Sekuła Elżbieta
(79)
Steel Danielle
(78)
Baudelaire Charles
(77)
Bourgeois Paulette
(77)
Christie Agata
(77)
Krzyżanek Joanna
(77)
Kasprowicz Jan
(75)
Kosińska Aleksandra
(75)
Maliszewski Karol
(74)
Tuwim Julian
(73)
Kornhauser Julian
(72)
Kasdepke Grzegorz
(70)
Nesme Alexis
(70)
Sadowska Elżbieta
(70)
Syrokomla Władysław
(70)
Kwiatkowska Katarzyna
(69)
Szal Marek
(69)
Papuzińska Joanna
(68)
Popławska Anna
(67)
Mróz Remigiusz (1987- )
(66)
Lange Antoni
(65)
Możdżyńska Aldona
(65)
Nożyńska-Demianiuk Agnieszka
(65)
Lindgren Astrid
(63)
Montgomery Lucy Maud
(63)
Szulc Andrzej
(63)
Goscinny Rene
(62)
Krella-Moch Aneta
(62)
Drewnowski Jacek
(61)
Usenko Natalia
(61)
Brzechwa Jan
(60)
Frączek Agnieszka
(59)
King Stephen
(59)
Pasewicz Edward
(59)
Keff Bożena
(58)
Marlier Marcel
(58)
Webb Holly
(58)
Stefańska Paulina
(57)
Szancer Jan Marcin
(57)
Fabisińska Liliana
(56)
Kledzik Emilia
(55)
Mazan Maciejka
(55)
Podsiadło Jacek
(55)
Ritter-Jasińska Antje
(55)
Dąbrowska Maria
(54)
Reymont Władysław Stanisław
(54)
Delahaye Gilbert
(53)
Grabiński Stefan
(53)
Miłobędzka Krystyna
(53)
Polkowski Andrzej
(53)
Spirydowicz Ewa
(53)
Wiewiurka Zenon
(53)
Kozłowska Urszula
(52)
Król Michał
(52)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Italia dla zielonych : roślinna kuchnia włoska / Alicja Rokicka. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, copyright 2021. - 319, [1] strona : fotografie ; 26 cm.
Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Pełno w niej warzyw, strączków i owoców, z których gotuje się z czułością i szacunkiem. Niemal każdy region, a nawet miasto, ma w swojej historii danie, które od zarania jest bezmięsne, a czasem w stu procentach roślinne. Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron z sosem pomidorowym. W lokalnych trattoriach i domowych kuchniach kryją się nieprzebrane roślinne smaki. Jakie? Do kawy świetnie pasują słodkie weneckie bułeczki z szafranem, cornetto, migdałowa panna cotta czy cytrynowa oraz kawowa granita. Na zaostrzenie apetytu najlepsze jest aperitivo, jak spritz bianco czy negroni, a żeby pobudzić żołądek – bruschetta, minipizzerki z ciasta francuskiego albo oliwki pieczone z czosnkiem i rozmarynem. Królewskie danie, czyli makarony, pysznią się rodzajami i kształtami. A na spory głód polecają się bakłażany z pieca, szpinak z rodzynkami, warzywny gulasz czy focaccie: z Genui, toskańska jabłkami czy z ziemniakami i rozmarynem. Włochy to miłość Alicji Rokickiej – szerzej znanej jako Wegan Nerd – i jej drugi dom. Nareszcie postanowiła się swoją miłością podzielić. "Italia dla zielonych" to też przewodnik dla wegan i wegetarian, jak poruszać się po Włoszech i czego się można spodziewać, jeśli chodzi o jedzenie. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej