Zwyczaje żywieniowe
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Poradniki i przewodniki
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(2)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia główna
(1)
Filia w Boguszynie
(3)
Autor
Brzostowska Anna
(1)
Inchauspé Jessie
(1)
Lis Hanna
(1)
Lis Paweł
(1)
Omilianowiecz Magdalena
(1)
Spector Timothy David
(1)
Śmierzchalska Danuta
(1)
Świątkowska Katarzyna (medycyna)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Temat
Kobieta
(944)
Polska
(913)
Rodzina
(612)
Literatura polska
(610)
Przyjaźń
(536)
Zwyczaje żywieniowe
(-)
Wielkopolska
(482)
Miłość
(431)
Tajemnica
(430)
Kucharstwo
(398)
Zwierzęta
(390)
Relacje międzyludzkie
(371)
Opowiadania polskie
(356)
Biografie
(320)
Poezja polska
(308)
Wojna 1939-1945
(295)
Literatura dziecięca obca
(280)
Literatura dziecięca niemiecka
(276)
Literatura popularnonaukowa dla dzieci i młodzieży
(262)
Dramat polski
(255)
Uczucia
(250)
Literatura
(245)
Powieść amerykań
(241)
Dzieci
(236)
Śledztwo i dochodzenie
(235)
Dziecko
(232)
Język polski
(225)
Boże Narodzenie
(223)
Literatura dziecięca francuska
(219)
Powieść niemiecka
(219)
Zabójstwo
(214)
Rodzeństwo
(211)
Pamiętniki polskie
(198)
Trudne sytuacje życiowe
(198)
II wojna światowa (1939-1945)
(195)
Małżeństwo
(183)
Sekrety rodzinne
(181)
Powieść rosyjska
(176)
Dziewczęta
(173)
Policjanci
(171)
Nastolatki
(166)
Poznań
(159)
Literatura młodzieżowa niemiecka
(156)
Osoby zaginione
(155)
Żydzi
(155)
Druga wojna światowa
(153)
Wychowanie w rodzinie
(146)
Życie codzienne
(144)
Europa
(143)
Magia
(142)
Kultura
(136)
Sztuka
(136)
Relacja romantyczna
(135)
Wybory życiowe
(133)
Literatura dziecięca szwedzka
(132)
Psy
(129)
Psychologia
(129)
Książka mówiona
(128)
Powieść szwedzka
(128)
Filozofia
(124)
Analiza literacka
(123)
Literatura dziecięca belgijska
(119)
Muzyka
(117)
Literatura dziecięca kanadyjska
(111)
Ludzie a zwierzęta
(111)
Dziadkowie i wnuki
(107)
Publicystyka polska
(107)
Historia
(106)
Malarstwo
(103)
Matki i córki
(103)
Polityka
(103)
Przyroda
(102)
Literatura dziecięca
(100)
Wojsko
(98)
Wakacje
(94)
Powieść hiszpańska
(93)
Powieść kanadyjska
(93)
Wychowanie
(93)
Dojrzewanie
(90)
Poszukiwania zaginionych
(87)
Rośliny
(86)
Uczniowie
(86)
Powieść angielska
(84)
Podróże
(83)
Religia
(83)
Roboty ręczne
(83)
Średniowiecze
(83)
Architektura
(81)
Język angielski
(81)
Niemcy
(81)
Koty
(80)
Literatura młodzieżowa francuska
(80)
Literatura dziecięca włoska
(79)
Przestępczość zorganizowana
(79)
Encyklopedia
(78)
Medycyna
(77)
Chłopcy
(76)
Fizyka
(76)
Młodzież
(76)
Reportaż polski
(76)
Malarstwo polskie
(75)
Gatunek
Poradnik
(2)
Książka kucharska
(1)
Opracowanie
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(3)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Autorka w przystępny sposób omawia przełomowe odkrycia naukowe i pokazuje, jak zadbać o zdrowie bez konieczności wprowadzania radykalnych zmian. Na podstawie przeprowadzonych na sobie eksperymentów i dziesięciu prostych hacków uczy między innymi: w jakiej kolejności spożywać produkty, co zjeść na śniadanie, by nie doświadczać spadków energii w ciągu dnia, jak jeść słodycze, by nie doprowadzać do skoków glukozy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Boguszynie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie. Książka nagrodzona w kategorii Prix de la Littérature Gastronomique – przyznawanej autorom wybitnych pozycji literackich o tematyce gastronomicznej przez Akademię Gastronomiczną w Polsce. "Lisów poznałam od kuchni i wiem, że stanowią połączenie idealne – gotują równie znakomicie, jak opowiadają! To dwoje pasjonatów z ogromną wiedzą archeologiczną i zdobytym przy ogniu doświadczeniem. Na tę książkę czekałam niecierpliwie, z głodem, i się nie zawiodłam. Oto dostajemy przyprawioną przepisami pyszną opowieść o tym, skąd nasz ród, a w miarę czytania apetyt rośnie! Dzisiaj, gdy zdrowa i nieprzetworzona żywność wróciła na salony, nadszedł czas na "Kuchnię Słowian”. Po lekturze pójdziemy na łąkę jak do spiżarni!" Elżbieta Cherezińska, autorka powieści historycznych [Powyższy opis pochodzi od wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Boguszynie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
O co chodzi z tym glutenem? Czy picie wody naprawdę odchudza? I dlaczego popularna dieta głodówkowa może zakończyć się w szpitalu. Katarzyna Świątkowska, lekarka i autorka popularnego bloga „Mity kontra fakty”, w błyskotliwej rozmowie z dziennikarką, Magdą Omilianowicz rozprawia się ze wszystkimi mitami, które narosły wokół tematu odchudzania. Na warsztat biorą najbardziej popularne diety, powszechne przekonania i dietetyczne trendy i analizują je z medycznego i naukowego punktu widzenia. „Diety. Fakty i mity” to fascynująca rozmowa, z której jednoznacznie wynika, że sposób na odchudzanie jest jeden. Jedz mniej, ruszaj się więcej. I to by było tyle w temacie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Boguszynie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej