Lis Paweł
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia główna
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2469)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(782)
Kowalska Dorota
(664)
Kochanowski Jan
(501)
Lis Paweł
(-)
Krzyżanowski Julian
(355)
Konopnicka Maria
(329)
Otwinowska Barbara
(309)
Trzeciak Weronika
(262)
Boy-Żeleński Tadeusz
(238)
Leśmian Bolesław
(233)
Mickiewicz Adam
(231)
Krasicki Ignacy
(229)
Zarawska Patrycja
(219)
Goliński Zbigniew
(201)
Dug Katarzyna
(198)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Kraszewski Józef Ignacy
(178)
Jachowicz Stanisław
(159)
Słowacki Juliusz
(159)
Sienkiewicz Henryk
(157)
Lech Justyna
(138)
Orzeszkowa Eliza
(137)
Rolando Bianka
(131)
Fabianowska Małgorzata
(126)
Czechowicz Józef
(119)
Żeromski Stefan
(118)
Chotomska Wanda
(112)
Prus Bolesław
(108)
Liebert Jerzy
(105)
Tkaczyszyn-Dycki Eugeniusz
(102)
Napierski Stefan
(101)
Disney Walt
(99)
Pawlikowska-Jasnorzewska Maria
(96)
Clark Brenda
(95)
Roberts Nora
(92)
Wilczek Piotr
(90)
Głowińska Anita
(88)
Żeleński Tadeusz (Boy)
(88)
Miciński Tadeusz
(87)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(87)
Supeł Barbara
(87)
Asnyk Adam
(86)
Andersen Hans Christian
(84)
Bogdziewicz Monika
(84)
Beaumont Emilie
(80)
Sekuła Elżbieta
(79)
Steel Danielle
(78)
Baudelaire Charles
(77)
Bourgeois Paulette
(77)
Christie Agata
(77)
Krzyżanek Joanna
(77)
Kasprowicz Jan
(75)
Kosińska Aleksandra
(75)
Maliszewski Karol
(74)
Tuwim Julian
(73)
Kornhauser Julian
(72)
Kasdepke Grzegorz
(70)
Nesme Alexis
(70)
Sadowska Elżbieta
(70)
Syrokomla Władysław
(70)
Kwiatkowska Katarzyna
(69)
Szal Marek
(69)
Papuzińska Joanna
(68)
Popławska Anna
(67)
Mróz Remigiusz (1987- )
(66)
Lange Antoni
(65)
Możdżyńska Aldona
(65)
Nożyńska-Demianiuk Agnieszka
(65)
Lindgren Astrid
(63)
Montgomery Lucy Maud
(63)
Szulc Andrzej
(63)
Goscinny Rene
(62)
Krella-Moch Aneta
(62)
Drewnowski Jacek
(61)
Usenko Natalia
(61)
Brzechwa Jan
(60)
Frączek Agnieszka
(59)
King Stephen
(59)
Pasewicz Edward
(59)
Keff Bożena
(58)
Marlier Marcel
(58)
Webb Holly
(58)
Stefańska Paulina
(57)
Szancer Jan Marcin
(57)
Fabisińska Liliana
(56)
Kledzik Emilia
(55)
Mazan Maciejka
(55)
Podsiadło Jacek
(55)
Ritter-Jasińska Antje
(55)
Dąbrowska Maria
(54)
Reymont Władysław Stanisław
(54)
Delahaye Gilbert
(53)
Grabiński Stefan
(53)
Miłobędzka Krystyna
(53)
Polkowski Andrzej
(53)
Spirydowicz Ewa
(53)
Wiewiurka Zenon
(53)
Kozłowska Urszula
(52)
Król Michał
(52)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Kuchnia słowiańska
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie. Książka nagrodzona w kategorii Prix de la Littérature Gastronomique – przyznawanej autorom wybitnych pozycji literackich o tematyce gastronomicznej przez Akademię Gastronomiczną w Polsce. "Lisów poznałam od kuchni i wiem, że stanowią połączenie idealne – gotują równie znakomicie, jak opowiadają! To dwoje pasjonatów z ogromną wiedzą archeologiczną i zdobytym przy ogniu doświadczeniem. Na tę książkę czekałam niecierpliwie, z głodem, i się nie zawiodłam. Oto dostajemy przyprawioną przepisami pyszną opowieść o tym, skąd nasz ród, a w miarę czytania apetyt rośnie! Dzisiaj, gdy zdrowa i nieprzetworzona żywność wróciła na salony, nadszedł czas na "Kuchnię Słowian”. Po lekturze pójdziemy na łąkę jak do spiżarni!" Elżbieta Cherezińska, autorka powieści historycznych [Powyższy opis pochodzi od wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej