Książka kucharska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(37)
Forma i typ
Książki
(37)
Poradniki i przewodniki
(28)
Proza
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(34)
wypożyczone
(5)
Placówka
Wypożyczalnia główna
(25)
Oddział dla dzieci
(1)
Filia w Chociczy
(11)
Filia w Boguszynie
(2)
Autor
Guziak Maria Goretti
(4)
Anger Joanna
(3)
Davis William (1957- )
(2)
Palewicz Roman
(2)
Piszczek Anna (polonistka)
(2)
Badi Francesca
(1)
Bereta-Jankowska Anna
(1)
Bui Andrew
(1)
Busi Omar
(1)
Chorążyczewska Tamara
(1)
Cieśla-Szymańska Dominika (1975- )
(1)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(1)
Drozd Dorota
(1)
Dymek Marta
(1)
Edwards Laura
(1)
Gantz Corine
(1)
Gubała Katarzyna
(1)
Gąsiorowska Wanda
(1)
Jaroń Anna
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Jas-Baran Marta
(1)
Krawczyk Marta
(1)
Krzyżanek Joanna
(1)
Krzyżanek Joanna. Ignaś Ziółko gotuje
(1)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(1)
Lis Hanna
(1)
Lis Paweł
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Marciniewicz Katarzyna
(1)
Małachowska Małgorzata
(1)
Miller Max (1983- )
(1)
Minta Małgorzata
(1)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(1)
Naklicka-Kleser Jolanta
(1)
Niepsuj Aleksandra (1986- )
(1)
Oleksy Dafne
(1)
Piszczek Anna
(1)
Rokicka Alicja (kucharz)
(1)
Rusinek Michał
(1)
Skowron Monika (tłumaczka)
(1)
Starmach Anna (1987- )
(1)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(1)
Stromkie-Złomaniec Monika
(1)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(1)
Szloser Marta
(1)
Targosz Grzegorz
(1)
Tilling Mark
(1)
Tkaczyk-Borówka Edyta
(1)
Volkwein Ann
(1)
Wiewiurka Zenon
(1)
Zak Zuza
(1)
Zawierucha Grzegorz
(1)
Śniechowska Beata
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(12)
2010 - 2019
(25)
Okres powstania dzieła
2001-
(34)
Kraj wydania
Polska
(37)
Język
polski
(37)
Odbiorca
6-8 lat
(2)
9-13 lat
(2)
Dorośli
(2)
Dzieci
(2)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(5)
Literatura amerykańska
(1)
Temat
Dieta bezglutenowa
(5)
Kucharstwo
(4)
Zdrowe odżywianie
(4)
Desery
(3)
Kuchnia polska
(3)
Kuchnia regionalna
(3)
Potrawy
(3)
Potrawy dla dzieci
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Weganizm
(3)
Cukrzyca
(2)
Dieta cukrzycowa
(2)
Dzieci
(2)
Dziedzictwo kulinarne
(2)
Gastronomia
(2)
Przetwory owocowo-warzywne
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Anemia
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Celiakia
(1)
Ciasta
(1)
Cukrzycy
(1)
Czekolada
(1)
Depresja
(1)
Diabetolodzy
(1)
Dieta
(1)
Dieta lecznicza
(1)
Dietetyka
(1)
Gotowanie
(1)
Historia
(1)
Indeks glikemiczny
(1)
Insulinoterapia
(1)
Joga
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Konfitury i dżemy
(1)
Kuchnia słowiańska
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kuchnia średniowieczna
(1)
Leczenie
(1)
Lody (słodycze)
(1)
Niemowlę
(1)
Obiad
(1)
Odżywianie
(1)
Pomidory
(1)
Pory roku
(1)
Posiłki (jedzenie)
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Prawo
(1)
Przepisy
(1)
Pszenica zwyczajna
(1)
Smoothies
(1)
Słodycze
(1)
Wegetarianizm
(1)
Wskaźnik masy ciała (BMI)
(1)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Śniadanie
(1)
Żywienie metodą BLW
(1)
Żywność
(1)
Żywność dla dzieci
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
201-300
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
501-600
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Powieść
(8522)
Wiersze
(4546)
Opowiadania i nowele
(2952)
Powieść obyczajowa
(1428)
Kryminał
(610)
Książka kucharska
(37)
Bajki i baśnie
(569)
Thriller
(453)
Publikacja bogato ilustrowana
(403)
Poradnik
(360)
Fraszki
(321)
Romans
(301)
Opracowanie
(274)
Książka obrazkowa
(237)
Książki dla małych dzieci
(223)
Powieść historyczna
(205)
Przypowieść
(200)
Broszura
(183)
Pieśń
(181)
Opowiadanie dziecięce polskie
(178)
Powieść przygodowa
(166)
Reportaż
(157)
Pamiętniki i wspomnienia
(152)
Saga rodzinna
(145)
Powieść psychologiczna
(143)
Fantasy
(141)
Fantastyka
(133)
Biografia
(124)
Sensacja
(99)
Publikacje dla dzieci
(98)
Książka zabawka
(93)
Literatura dziecięca polska
(90)
Tragedia
(88)
Wydawnictwa dla dzieci
(86)
Treny
(85)
Powieść angielska
(78)
Esej
(77)
Poemat
(73)
Książka obrazkowa (picturebook)
(70)
Sonety
(69)
Powieść biograficzna
(67)
Opowiadania i nowele przygodowe
(65)
Powieść polska
(65)
Książki mówione
(63)
Wydawnictwa popularne
(60)
Powieść erotyczna
(59)
Dokumenty dźwiękowe
(58)
Publicystyka
(56)
Antologia
(55)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(55)
Rozprawa
(53)
Przepisy kulinarne
(49)
Ballada
(47)
Komiks
(47)
powieść obyczajowa
(47)
Poezja dziecięca polska
(45)
Powieść kryminalna
(45)
powieść dla dzieci i młodzieży
(44)
Psalmy
(43)
Felieton
(42)
Powieść dziecięca polska
(41)
Wywiad dziennikarski
(40)
Komedia
(39)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(39)
Opowiadanie dziecięce
(39)
Powieść młodzieżowa polska
(39)
Poradniki
(38)
Opowiadania i nowele biograficzne
(37)
Powieść amerykańska
(36)
Opowiadanie dziecięce francuskie
(33)
Książki zabawki
(32)
Książka mówiona
(31)
Książka dla małych dzieci
(30)
Książka-zabawka
(29)
Wiersz sylabotoniczny
(28)
Relacja z podróży
(27)
Satyra
(25)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(24)
Przewodnik turystyczny
(24)
Romans historyczny
(24)
powieść historyczna
(24)
Gawęda szlachecka
(23)
Książki dla najmłodszych
(23)
Poemat prozą
(23)
Literatura dziecięca
(22)
Opowiadanie dziecięce angielskie
(22)
Powieść dziecięca angielska
(22)
Powieść szwedzka
(22)
Biografie
(21)
Adaptacja literacka
(20)
Legendy i podania
(20)
Powieść niemiecka
(20)
Książki obrazkowe
(19)
Literatura młodzieżowa polska
(19)
Literatura polska
(19)
Powieść młodzieżowa angielska
(19)
Dokument dźwiękowy
(18)
Horror
(18)
Literatura dziecięca amerykańska
(18)
Monografia
(18)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(30)
Medycyna i zdrowie
(4)
Historia
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
37 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Ciasta i desery dla diabetyków / Agata Lewandowska. - [Wydanie czwarte]. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright © 2023. - 159, [1] strona : ilustracje ; 23 cm.
Książka zawiera tabelę przybliżonych miar i wag oraz indeks potraw.
Chcesz jeść zdrowo - bez cukru? Jesteś diabetykiem? Nie martw się - nie musisz całkowicie zrezygnować z deserów. Odrobina słodkiej przyjemności nie zaszkodzi - jeśli wiesz, jak przygotować deser o niskim indeksie glikemicznym, odpowiedniej ilości wymienników węglowodanowych i niezbyt kaloryczny. W to kulinarne szkolenie zabiera Cię doświadczona dietetyczka [opis wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Boguszynie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie. Książka nagrodzona w kategorii Prix de la Littérature Gastronomique – przyznawanej autorom wybitnych pozycji literackich o tematyce gastronomicznej przez Akademię Gastronomiczną w Polsce. "Lisów poznałam od kuchni i wiem, że stanowią połączenie idealne – gotują równie znakomicie, jak opowiadają! To dwoje pasjonatów z ogromną wiedzą archeologiczną i zdobytym przy ogniu doświadczeniem. Na tę książkę czekałam niecierpliwie, z głodem, i się nie zawiodłam. Oto dostajemy przyprawioną przepisami pyszną opowieść o tym, skąd nasz ród, a w miarę czytania apetyt rośnie! Dzisiaj, gdy zdrowa i nieprzetworzona żywność wróciła na salony, nadszedł czas na "Kuchnię Słowian”. Po lekturze pójdziemy na łąkę jak do spiżarni!" Elżbieta Cherezińska, autorka powieści historycznych [Powyższy opis pochodzi od wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedz pysznie bez pszenicy / Magdalena Makarowska. - Wydanie I. - Łódź : JK - Feeria Wydawnictwo, copyright 2015. - 273 strony : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W słoiku :przetwory przez cały rok / Kasia Marciniewicz. - Poznań : Publicat, 2017. - 240 stron :ilustracje kolorowe, 25 cm.
"W tej książce otwieram przed Czytelnikami drzwiczki kredensu wypełnionego samymi smakołykami – na półkach m.in. granola, mieszanki własnych przypraw, ulubione dressingi do sałat, słodkie kremy do grzanek i flaszka najlepszego ajerkoniaku. Snuję też opowieści o przepastnej spiżarni, w której stoją słoje z konfiturami, kiszonkami, marynatami i przetworami mięsnymi. Według przedstawionych tu przepisów zrobisz domowe suszonki, wyborne buliony, pesto różnych smaków i wiele innych przetworów. Wyciągnij z szuflady drewnianą łyżkę, ciemną od mieszania powideł, a z szafki szeroki gar z grubym dnem. Przygotujmy razem coś pysznego!" Kasia Marciniewicz
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Masz ochotę na pancakes zrobione według przepisu z XVII wieku i bułeczki, którymi mogła zajadać się Jane Austen? Kusi cię lasagne, przysmak Marco Polo? A może chcesz spróbować lemoniady przygotowanej według receptury z połowy XVII wieku, którą pijał kardynał Richelieu? Takich przepisów nie znajdziesz w żadnej innej książce! Max Miller, dostosowując dawne receptury do współczesnej kuchni, „przywraca do życia” dania z przeszłości. Dzięki temu przyrządzisz je z tego, co masz w lodówce. Ponad 60 przepisów z całego świata, piękne zdjęcia potraw i dzieł sztuki – to wszystko pobudzi twoją wyobraźnię i kubki smakowe! [Powyższy opis pochodzi od wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Celiakia : życie bez glutenu / Dominika Musiałowska. - Wydanie I. - Łódź : Wydawnictwo Feeria, 2022. - 317 stron : ilustracje ; 21 cm.
Dominika Musiałowska, współautorka bestsellerowych książek o insulinooporności, zmagająca się także z celiakią, tym razem zajęła się podstępną chorobą trzewną, a do pomocy zaprosiła ekspertów: cenionego gastrologa dr. Wojciecha Marlicza i znaną dietetyczkę Magdalenę Makarowską. Niezależnie od tego, czy rozpoznano u ciebie celiakię, czy tylko podejrzewasz, że na nią cierpisz, a może problem dotyczy twojego dziecka - ten praktyczny poradnik będzie dla ciebie źródłem pierwszej pomocy. Dzięki niemu zrozumiesz, czym jest ta choroba, dowiesz się, jak ją diagnozować i leczyć, oraz zyskasz cenne wskazówki, które ułatwią ci codzienne życie. Znajdziesz w nim ponadto garść przepisów na szybkie, wykonane z naturalnych składników ciasta, ciasteczka, chleby, tarty, pizzę i pierogi, które zachwycą ciebie i twoją rodzinę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Chociczy
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka autorstwa Dafne Oleksy, blogerki prowadzącej na Facebooku stronę Bezglutenowi, zawiera 35 przepisów na zdrowe i smaczne desery dla łasuchów w każdym wieku. Książeczka podzielona jest na cztery rozdziały: Desery, Ciastka i ciasteczka, Ciasta bez pieczenia oraz Śniadania na słodko, a zawarte w niej przepisy zostały tak napisane, aby w prosty i przyjemny sposób ułatwić przygotowanie przysmaków zarówno rodzicom, jak i najmłodszym kucharzom. Desery zostały zilustrowane przez Annę Jaroń.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Alaantkowe BLW / Joanna Anger, Anna Piszczek. - Warszawa : Mamania - Grupa Wydawnicza Relacja, 2022. - 206, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Na okładce: Bestsellerowa książka kucharska popularnych blogerek kulinarnych. 150 zdrowych i prostych przepisów dla dziecka i całej rodziny.
Chcesz, aby Twoje dziecko jadło nie tylko chętnie, ale też różnorodnie i zdrowo? Niezależnie od tego, czy masz doświadczenie w gotowaniu, czy dopiero zaczynasz kucharską przygodę, Twoje dziecko może jeść równie smacznie jak tytułowi Ala i Antek, a Ty i reszta rodziny razem z nim. W tej domowej książce kucharskiej znajdziesz:
- Przepisy, które możesz zastosować od samego początku rozszerzania diety, i takie, które zasmakują starszemu dziecku i rodzicom
- Potrawy tradycyjne, a także wegańskie, bezglutenowe czy bez nabiału
- Pomysły na smaczne śniadania i obiady oraz dania, które możesz zabrać ze sobą na wycieczkę
- Pyszne desery, które – jeśli chcesz – możesz przygotować bez dodatku cukru. Każdą z tych potraw przyrządzisz szybko i łatwo z dostępnych składników. Odkryj radość gotowania razem z dzieckiem. Smacznego!
Więcej niż BLW BLW (Bobas Lubi Wybór) to metoda rozszerzania diety, którą pokochały już tysiące polskich dzieci. Zdaniem jej twórczyń, Gill Rapley i Tracey Murkett, dziecko od samego początku może jeść samodzielnie, co pozwala na naturalny rozwój jego umiejętności chwytania i żucia oraz korzystnie wpływa na akceptację różnorodnych smaków.
Ta książka kucharska powstała w trakcie eksperymentowania Autorek z metodą BLW, jednak prezentowane przepisy mogą być wykorzystane przez wszystkich rodziców, którzy mają ochotę urozmaicić swoim dzieciom menu, niezależnie od sposobu rozszerzania diety.
Joanna Anger – na co dzień nauczycielka wychowania przedszkolnego, mama Ali – i Anna Piszczek – polonistka i historyczka, mama Antka – są twórczyniami bloga AlaAntkowe BLW, czytanego przez tysiące polskich rodziców i docenionego w konkursie BLOG ROKU 2014
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Chociczy
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Italia dla zielonych : roślinna kuchnia włoska / Alicja Rokicka. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, copyright 2021. - 319, [1] strona : fotografie ; 26 cm.
Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Pełno w niej warzyw, strączków i owoców, z których gotuje się z czułością i szacunkiem. Niemal każdy region, a nawet miasto, ma w swojej historii danie, które od zarania jest bezmięsne, a czasem w stu procentach roślinne. Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron z sosem pomidorowym. W lokalnych trattoriach i domowych kuchniach kryją się nieprzebrane roślinne smaki. Jakie? Do kawy świetnie pasują słodkie weneckie bułeczki z szafranem, cornetto, migdałowa panna cotta czy cytrynowa oraz kawowa granita. Na zaostrzenie apetytu najlepsze jest aperitivo, jak spritz bianco czy negroni, a żeby pobudzić żołądek – bruschetta, minipizzerki z ciasta francuskiego albo oliwki pieczone z czosnkiem i rozmarynem. Królewskie danie, czyli makarony, pysznią się rodzajami i kształtami. A na spory głód polecają się bakłażany z pieca, szpinak z rodzynkami, warzywny gulasz czy focaccie: z Genui, toskańska jabłkami czy z ziemniakami i rozmarynem. Włochy to miłość Alicji Rokickiej – szerzej znanej jako Wegan Nerd – i jej drugi dom. Nareszcie postanowiła się swoją miłością podzielić. "Italia dla zielonych" to też przewodnik dla wegan i wegetarian, jak poruszać się po Włoszech i czego się można spodziewać, jeśli chodzi o jedzenie. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pyszne obiady / Anna Starmach. - Kraków : Znak, 2017. - 156, [3] strony : fotografie ; 20 cm.
Ania Starmach, jurorka MasterChefa i MasterChefa Juniora, prezentuje przepisy na doskonałe domowe obiady, łatwe do przygotowania dla każdego. Na początek gorące, aromatyczne zupy. Jako danie główne zrumieniona pierś z kaczki podana z pomarańczami, soczysty stek z masłem czosnkowym lub risotto z dojrzałymi zielonymi szparagami. I wreszcie idealny deser: delikatna tarta z owocami albo, jeśli mamy naprawdę wielką ochotę na łakocie, kawałek pysznego czekoladowego sernika. Obiad powinien być codzienną radością, okazją do cieszenia się smakami i zapachami. Tymi, które znamy z dzieciństwa, ale także nowymi, które pozytywnie zaskoczą ciebie i twoich bliskich.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia w Chociczy
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Król w kuchni jest tylko jeden. Pomidor! Jego geniusz tkwi w uniwersalności i nieograniczonych możliwościach, które daje, a rozkoszować się nim można przez 365 dni w roku. Pozornie zwyczajny, a wszystko z nim smakuje doskonale – najprostsza kromka chleba z masłem, gęsty aromatyczny sos czy pełna orientalnych aromatów szakszuka. Z powodzeniem wyczarujesz też z niego wyrafinowane dania rodem z gwiazdkowych restauracji. Słodki, kwaśny, umamiczny. Można go jeść na surowo, gotować, dusić, konfitować, wędzić, smażyć, piec i grillować. I zawsze jest doskonały!
Niemal 100 przepisów, w których pomidor gra rolę główną. Skomponowała je Beata Śniechowska, jedna z topowych szefowych kuchni, zwyciężczyni II edycji programu MasterChef. Z miłości od pierwszego wgryzienia sięga do smaków pachnących dzieciństwem, dobrze znanych receptur z nowoczesnym twistem, comfortfoodowych dań w intrygującej odsłonie.
Płomiennym jak czerwień bawolego serca uczuciem do pomidora podzielili się w książce wybitni szefowie kuchni i znakomite postaci świata kultury: Małgosia Minta • Michał Rusinek • Tomek Czechowski • Paco Roncero • Izabela Iskierka • Piotr Ciemny • Mati Pichci • Przemysław Klima • Olga Tokarczuk • Hans Neuner • Zizi Hattab • Kuba Karaś • Adrian Bogdan Bęben • Diego Rossi • Anda Rottenberg • James Lowe • Darek Barański.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Retro wawrzywa / Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz. - Warszawa : Samo Sedno, 2016. - 233, [ 6] stron : fotografie ; 27 cm.
Burak, rabarbar, jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur – siedem warzyw, kiedyś znanych i lubianych, a dziś już zapomnianych lub przypisanych do zaledwie kilku popularnych dań. Autorzy bestsellerowej „Kipi kaszy” podjęli smakowite wyzwanie, by przywrócić retrowarzywa współczesnej kuchni. Przygotowali 105 oryginalnych przepisów, dla których inspiracją były dania z różnych części świata oraz polska tradycja i kultura. Warzywa występują w tej książce w roli głównej, dlatego blisko trzy czwarte przepisów to dania bezmięsne. Pomysły kulinarne zostały tak skomponowane, aby gotowanie sprawiało przyjemność zarówno osobom podejmującym kulinarne rewolucje, jak i doświadczonym wielbicielom dobrej kuchni. Retrowarzywa powracają więc w wielkim stylu, wpisując się w ideę zdrowego i świadomego odżywiania się oraz powrotu do korzeni (także dosłownie!) i kuchni regionalnej. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tajniki czekolady : Przepisy, wskazówki i techniki nagradzanego mistrza cukiernictwa / Mark Tilling - Wydanie 1. - Warszawa: Promise, 2017 - 191,[1]strona; ilustracje kolorowe; 27cm
Autor
Forma i typ
Odbiorca
Temat
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Polska" proponuje rewolucję w gotowaniu i kulinarną podróż przez polskie dania i ludowe tradycje. Zuza Zak zaprasza do swojej polskiej kuchni, proponując inspirujące podejście zarówno do potraw znanych od dawna, jak i do nowych składników. Sałatka jarzynowa z krabem i pierogi ze szpinakiem i kaszą, bigos z dziczyzną, drinki z krupniku i żubrówki, staroświeckie pączki z konfiturą z róży... Te magiczne przepisy przedstawione są na tle historii Polski, jej malowniczych krajobrazów i wciąż zmieniających się ludzi. To zachwycająca, oryginalna, nowa polska kuchnia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Boguszynie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zawierucha w kuchni / Grzegorz Zawierucha. - Warszawa : Burda Media Polska, copyright 2019. - 237, [3] strony : ilustracje ; 27 cm.
Książka zwycięzcy programu MasterChef, sezon 8.
Cóż może powstać z połączenia pasji, determinacji i poczucia humoru? Odpowiedź jest prosta – znakomite potrawy. I takie właśnie dania znajdziecie w książce zwycięzcy programu MasterChef 2019 – Grzegorza Zawieruchy. Grzegorz ma doskonałe wyczucie smaku i do gotowania przystępuje z pełnym zaangażowaniem. Dzięki jego książce przeżyjecie kulinarną przygodę. Przeniesiecie się do wspomnień z dzieciństwa, poczujecie morską bryzę i wiatr w żaglach oraz doświadczycie wysublimowanej kuchni mistrzów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej