Midwood Ellie
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Wypożyczalnia główna
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2469)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(782)
Kowalska Dorota
(664)
Kochanowski Jan
(501)
Midwood Ellie
(-)
Krzyżanowski Julian
(355)
Konopnicka Maria
(329)
Otwinowska Barbara
(309)
Trzeciak Weronika
(262)
Boy-Żeleński Tadeusz
(238)
Leśmian Bolesław
(233)
Mickiewicz Adam
(231)
Krasicki Ignacy
(229)
Zarawska Patrycja
(219)
Goliński Zbigniew
(201)
Dug Katarzyna
(198)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Kraszewski Józef Ignacy
(178)
Jachowicz Stanisław
(159)
Słowacki Juliusz
(159)
Sienkiewicz Henryk
(157)
Lech Justyna
(138)
Orzeszkowa Eliza
(137)
Rolando Bianka
(131)
Fabianowska Małgorzata
(126)
Czechowicz Józef
(119)
Żeromski Stefan
(118)
Chotomska Wanda
(112)
Prus Bolesław
(108)
Liebert Jerzy
(105)
Tkaczyszyn-Dycki Eugeniusz
(102)
Napierski Stefan
(101)
Disney Walt
(99)
Pawlikowska-Jasnorzewska Maria
(96)
Clark Brenda
(95)
Roberts Nora
(92)
Wilczek Piotr
(90)
Głowińska Anita
(88)
Żeleński Tadeusz (Boy)
(88)
Miciński Tadeusz
(87)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(87)
Supeł Barbara
(87)
Asnyk Adam
(86)
Andersen Hans Christian
(84)
Bogdziewicz Monika
(84)
Beaumont Emilie
(80)
Sekuła Elżbieta
(79)
Steel Danielle
(78)
Baudelaire Charles
(77)
Bourgeois Paulette
(77)
Christie Agata
(77)
Krzyżanek Joanna
(77)
Kasprowicz Jan
(75)
Kosińska Aleksandra
(75)
Maliszewski Karol
(74)
Tuwim Julian
(73)
Kornhauser Julian
(72)
Kasdepke Grzegorz
(70)
Nesme Alexis
(70)
Sadowska Elżbieta
(70)
Syrokomla Władysław
(70)
Kwiatkowska Katarzyna
(69)
Szal Marek
(69)
Papuzińska Joanna
(68)
Popławska Anna
(67)
Mróz Remigiusz (1987- )
(66)
Lange Antoni
(65)
Możdżyńska Aldona
(65)
Nożyńska-Demianiuk Agnieszka
(65)
Lindgren Astrid
(63)
Montgomery Lucy Maud
(63)
Szulc Andrzej
(63)
Goscinny Rene
(62)
Krella-Moch Aneta
(62)
Drewnowski Jacek
(61)
Usenko Natalia
(61)
Brzechwa Jan
(60)
Frączek Agnieszka
(59)
King Stephen
(59)
Pasewicz Edward
(59)
Keff Bożena
(58)
Marlier Marcel
(58)
Webb Holly
(58)
Stefańska Paulina
(57)
Szancer Jan Marcin
(57)
Fabisińska Liliana
(56)
Kledzik Emilia
(55)
Mazan Maciejka
(55)
Podsiadło Jacek
(55)
Ritter-Jasińska Antje
(55)
Dąbrowska Maria
(54)
Reymont Władysław Stanisław
(54)
Delahaye Gilbert
(53)
Grabiński Stefan
(53)
Miłobędzka Krystyna
(53)
Polkowski Andrzej
(53)
Spirydowicz Ewa
(53)
Wiewiurka Zenon
(53)
Kozłowska Urszula
(52)
Król Michał
(52)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(1)
Temat
Auschwitz-Birkenau (niemiecki obóz koncentracyjny)
(1)
II wojna światowa (1939-1945)
(1)
Kobieta
(1)
Muzycy austriaccy
(1)
Niemieckie nazistowskie obozy koncentracyjne
(1)
Rosé, Alma (1906-1944)
(1)
Skrzypkowie
(1)
Więźniowie obozów
(1)
Żydzi
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1939-1945
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Skrzypaczka z Auschwitz / Ellie Midwood ; przekład Anna Hikiert-Bereza. - Wydanie I. - Łódź : Akapit Press, 2021. - 395, [1] strona ; 20 cm.
Na okładce: Historia oparta na faktach.
Ta książka to niezwykłe połączenie książki kucharskiej i dobrego reportażu. Dowiesz się z niej, jak, kiedy – i po co – kucharz Sta­lina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Jak Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by myśleć o czymś przyjemnym – bo chciała, żeby jej dobry nastrój udzielał się żołnierzom. Jak wokół Czarnobyla, kilka tygodni po katastrofie, zrobiono konkurs na najlepszą stołówkę i kto go wygrał. Ale przede wszystkim zobaczycie, jak jedzenie może służyć propagandzie. W kraju takim jak Związek Radziecki służył jej każdy kotlet, usmażony i podany w każdej stołówce i restauracji od Kaliningradu po krąg polarny i od Kiszyniowa po Władywostok. I to, co jadł pierwszy sekretarz partii komunistycznej, i to, co jadł zwykły obywatel, było polityczne. Rosja jest zaś godną następczynią ZSRR, więc wciąż karmi ludzi propagandą, tak jak robiła to przed laty. Nie przypadkiem rządzi tam Władimir Putin, wnuk kucharza Spirydona Putina. O nich obu też w tej książce przeczytacie. "Weź pięć kilo ciekawości, pięć – dociekliwości, dziesięć – talentu, przypraw dużą szczyptą historii i podawaj na ciepło: takie danie reporterskie najwyższej próby, czyli Rosję od kuchni, przygotował nam mistrz reportażu Witold Szabłowski. Danie, od którego oderwać się trudno, a przejeść nim nie sposób, tak jest smakowite. Bo jest w nim nieco pieprzu (kucharz Stalina), nieco słodyczy (ciastu drożdżowemu śpiewać należy), trochę piołunu (smak butów w czasie Wielkiego Głodu na Ukrainie) oraz nieuchwytny aromat tego, co duszą rosyjską się zwie." Krystyna Kurczab-Redlich, dziennikarka i reportażystka, wieloletnia korespondentka w Rosji, autorka filmów dokumentalnych "Przepraszam, czy zastałam Witka Szabłowskiego? W salonie go już dawno nie ma, ale mówią, że ktoś podobny rozsiadł się w tutejszej kuchni. To Witold Mirosławowicz. Sączy czaczę i z apetytem wgryza się w surową cebulę. Jak on to robi, że nawet do najpilniej strzeżonych w Rosji tajemnic dotrze kuchennymi drzwiami? Skorzysta, rozgości się, napije i naje, a i jeszcze niezauważony wyniesie soczyste historie? Ja się oszukać nie dam, Witka poznaję z daleka. Tylko on przepis na dżem z orzechów potrafi tak smacznie doprawić kłopotami żołądkowymi Lenina." Barbara Starecka, dziennikarka i podróżniczka Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111(73)-3 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej